آنچه در این مقاله خواهید خواند
شرکت تضامنی یکی از انواع هفت نوع شرکت تجاری میباشد که همانند سایر شرکتها از نظر مدل فعالیت تجاری محسوب میشود، در این مورد شخصیت و اعتبار و وظایف شرکا در شرکت تضامنی بسیار کلیدی و حائز اهمیت میباشد که در ادامه در این مورد مبحث صحبت خواهیم کرد.
منظور از شرکت تضامنی چیست؟
پیش از آنکه درباره وظایف شرکا در شرکت تضامنی توضیح دهیم، بهتر است کمی درباره شرکت تضامنی به شما بگوییم. طبق اصل 116 قانون تجارت، نماینده شرکت در وصف شرکت تضامنی به این شکل توضیح میدهد:
شرکت تضامنی شرکتی است با یک نام مخصوص و منحصر به فرد که در امور تجاری بین دو یا چند شخص با مسئولیت تضامنی تشکیل میشود. در صورت بروز هر مشکلی و عدم کفایت ، اگر اموال شرکت توانایی پرداخت تمام دیون و تعهدات شرکت نداشته باشد. وظایف شرکا در شرکت تضامنی اهمیت بسیار زیادی دارد. هر یک از شرکا مسئول پرداخت تمام بدهی و تعهدات شرکت است. و در صورتی که بین شرکا قراردادی به غیر از این منعقد شود از نظر قانونی ارزشی ندارد.
شرکتهای تضامنی سهام خود را بین سایر افراد تقسیم میکنند. اما در بین اعضا باید یک مدیر اصلی انتخاب کنند. مسئولیتها ، اختیارات و وظایف شرکا در شرکت تضامنی طبق نظر مدیر آن تقسیم میشوند.
پیشنهاد مطالعه: هزینه ثبت علامت تجاری
مسئولیت ها و وظایف شرکا در شرکت تضامنی
- بازه مدیریت در شرکتهای تضامنی ممکن است ثابت یا نامحدود تعیین شود.
- طبق ماده 121 قانون تجارت، وظایف مدیران چه به صورت انفرادی یا شریکی یکسان است.
مسئولیت مدیر یا مدیران
مفاد بند 119 قانون تجارت یکی مزایای عملکرد شرکتهای تضامنی را تعیین و موارد زیر را برای آن مشخص میکند.
در این نوع از شرکتهای تضامنی، سود به نسبت سهم الشرکه بین شرکای شرکت تقسیم بندی میشود. در غیر این صورت شرایطی وضع نمیشود. پس میتوان نتیجه گرفت که اصل آن بر تقسیم سهام نسبت به سهم الشرکه است. وظایف و مسئولیتهای مدیر شرکت در قبال همه شرکا در شرکت تضامنی یکسان است. بنابراین، مدیران آن شرکت باید منافع سایر شرکا را در نظر داشته باشد. در صورت تخلف، مسئولیت خسارت وارد شده برعهده آنها خواهد بود.
در همین راستا ماده 132 قانون تجارت محدودیتهای دیگری را برای مدیران انفرادی یا شریکی در صورت عدم انتفاع قرار داده است. این ماده این چنین میگوید: (در صورت کاهش سهم شرکا به دلیل از دست دادن، تا زمانی که این کمبودها جبران نشده باشد، پرداخت هرگونه مزایا به وابسته ممنوع است.)
مسئولیت کیفری مدیر شرکت تضامنی
هرگاه مدیری در انجام وظایف رسمی خود در شرکت تضامنی جرم یا خلافی را منجر شود، مدیر مسئول اعمال خود خواهد بود. با این حال اگر این جرم منجر به خسارت مادی نیز شود، امکان دارد شرکت ملزم به پرداخت آن باشد.
نحوه انتخاب مدیر در شرکت تضامنی
در حیطه وظایف شرکا در شرکت تضامنی باید مدیر یا مدیران با اتفاق نظر تمام شرکا انتخاب بشوند. با این حال شرکا توانایی این را دارند که ضمن شرکتنامه یا اساسنامه، از راه اکثریت آرا را پیشبینی کرده و مدیر را انتخاب کنند. تعداد مدیران یک شرکت از طریق اساسنامه یا از طریق توافقی جداگانه بین شرکا مشخص میشود. فرایندهای تعیین مدیر یا مدیران باید قبل از تشکیل شرکت و تقاضای ثبت آن انجام شود. زیرا یکی از مدارک ضروری در ثبت شرکت است، نامه ای برای ثبت شرکت، به مرجع ثبت شرکتها داده میشود.
این مدرک دارای امضای مدیر شرکت، با موضوعیت پرداخت تمام سرمایه نقدی یا غیرنقدی با تعیین قیمت آنها است و این مبحث، همانطور که معلوم است، نیازمندی به مدیر شرکت قبل از ثبت شرکت را ایجاب میکند. اداره ثبت شرکتها نیز، نمونههایی از شرکتنامه از پیش تنظیم و آماده کرده است که جهت ثبت شرکت نام مدیر باید در آنها قید شود و از آنجایی که ثبت شرکت و ارائه شرکتنامه، امری الزامی است، میتوان این نتیجه را گرفت که تعیین مدیر باید در شرکتنامه صورت پذیرد. البته مدیران بعدی ممکن است به موجب سند دیگری تعیین شوند.
در شرکت تضامنی با توجه به وظایف شرکا در شرکت تضامنی مدیران میتوانند یک فرد حقیقی یا حقوقی باشند.
مقاله مرتبط: هزینه ثبت تغییرات شرکت در سال ۱۴۰۱ چقدر است؟
قلمرو وظایف و اختیارات مدیر در برابر شرکا و شرکت تضامنی
پس از وظایف شرکا در شرکت تضامنی وقت آن است که درباره وظایف مدیر در شرکت تضامنی به شما تویضح دهیم. مدیر شرکت تضامنی طبق قانون در حکم وکیل آن شرکت است. بنابراین، برای اینکه بتواند شرکت را در مقابل اشخاص ثالث متعهد سازد، باید به نام شرکت تحت مدیریت و در محدوده اختیارات خود و موضوع شرکت تصمیماتی را اتخاذ کند. در غیر اینصورت، شخصا مسئول تعهدات خواهد بود.
شرکا توانایی دارند که در اساسنامه شرکت، حدود اختیارات مدیر را تعیین کنند. با این حال قانون در دو مورد اختیارات مدیر را محدود کرده است.
مدیر یا شریک شرکت تضامنی نمیتوانند بدون رضایت سایرین (به حساب خود یا حساب شخص ثالث) تجارتی از نوع تجارت شرکتی انجام دهد همچنین مدیر یا شریک حق ندارد به عنوان شریک ضامن یا شریک با مسئولیت محدود، در شرکت دیگری که تجارتی از نوع تجارت آن شرکت را دارد، عضو شود.
انجام فعالیت و وظایف در حدود اذن شرکا و موضوع شرکت تضامنی
مدیر شرکت تضامنی حق ندارد خارج از وظایف و اختیارات خود که توسط شرکا در اساسنامه شرکت یا طی قراردادی جداگانه تعیین شده، معامله ای کند.