آنچه در این مقاله خواهید خواند
اگر قصد دارید برای خود کسب و کاری راه بیاندازید و شرکتی تاسیس کنید و در نقش کارفرما ظاهر شوید یکی از مواردی که باید به آن توجه کنید این است که شما باید به صورت رسمی و قانونی کار خود را شروع کنید. ثبت شرکت یکی از قدمهای ابتدایی برای راه اندازی یک شرکت است.
ثبت شرکت از جمله اقداماتی است که ممکن است برای هر کسی پیچیده باشد. ما در این مقاله به صورت قدم به قدم مراحل ثبت شرکت و هزینه ها را به شما می گوییم. در پایان اگر همچنان سوال یا ابهامی برای شما در حوزه امور ثبت شرکت وجود داشت در قسمت نظرات آن را مطرح کنید، کارشناسان هوبا ثبت در اسرع وقت پاسخ شما را میدهند و شما را راهنمایی میکنند.
مطلب پیشنهادی: ثبت برند
آشنایی با انواع شرکت در ایران
پیش از آنکه مراحل ثبت شرکت را توضیح دهیم لازم می دانیم که ابتدا تعریفی از اینکه شرکت چیست و چه انواعی دارد را خدمت شما ارائه دهیم. شرکت همانطور که از نام آن مشخص است به مجموعه ای گفته می شود و افراد که معمولا از دو نفر به بالا هستند تشکیل می دهند. آنها پس از محاسبه هزینهها، سود باقی مانده را بین اعضای خود تقسیم میکنند.
به طور کلی شرکتها به دو دسته تجاری و مدنی تقسیم میشود. در ادامه هر کدام از این شرکت ها را برای شما توضیح میدهیم.
1. شرکت تجاری
شرکت های تجاری اینگونه است که قراردادهایی بین اعضای شرکت بسته میشود و سرمایه آن، از طریق اعضای شرکت تامین میشود. این شرکتها به هدف انجام امور بازرگانی تشکیل میشود. شرکتهای تجاری به چند دسته تقسیم میشوند که در ادامه آن را توضیح میدهیم.
شرکت سهامی خاص و عام: قسمتی از سرمایه برای تاسیس شرکت سهامی عام به وسیله موسسین شرکت و قسمت دیگری از سرمایه از طریق فروش سهام به مردم تامین میشود. در شرکت سهامی خاص، همه سرمایه فقط به وسیله موسسین آن شرکت تامین میشود. همچنین شرکت سهامی عام به جهت جلب سرمایههای خرد برای انجام امور مهم و پر هزینه تشکیل می شود.
2. شرکت مدنی
طبق ماده 571 قانون مدنی کشور، شرکت مدنی به شرکتی گفته میشود که بر اساس قوانین و قرارداد، بین دو یا چند شخص برای بالا بردن سود و کسب درآمد در شرکت تشکیل می شود . ثبت شرکت مدنی می تواند به جهت انجام کسب و کار و یا خرید و فروش صنعتی انجام شود.
3. شرکت با مسئولیت محدود
شرکت با مسئولیت محدود، نوعی از شرکت است که شما باید آن را حداقل با 2 شریک ثبت کنید. این نوع شرکت ها برای افرادی خوب است که قصد ثبت شرکت بازرگانی را دارند. مدت زمانی که هیات مدیره میتواند در این شرکت فعالیت کند محدودیت زمانی ندارد؛ مگر آنکه در اساسنامه شرکت به نوع دیگری ذکر شده باشد. همچنین باید بدانید که حداقل سرمایه مورد نیاز برای این نوع شرکت یک میلیون ریال (100 هزار تومان) است. لازم به ذکر است که در این نوع شرکت، مسئولیت شرکا به اندازه سرمایه شرکت است.
در کشورهای خارجی اکثر افرادی که قصد دارند در زمینه بازرگانی فعالیت کنند، ثبت شرکت با مسئولیت محدود را انتخاب میکنند. این موضوع چند سالی هست که در ایران نیز باب شده و افراد این نوع شرکت را بیشتر انتخاب میکنند. اگر قصد ثبت شرکت با مسئولیت محدود را دارید، هوبا ثبت میتواند با بهترین قیمت این کار را برای شما انجام دهد.
4. شرکت سهامی خاص
نوع دیگری از شرکت های قابل ثبت، شرکت سهامی خاص است. برای ثبت این نوع شرکت ها حداقل تعداد اعضا باید 3 نفر باشد و حداقل سرمایه نیز باید 100 هزار تومان باشد. همچنین باید بدانید که در این نوع شرکت ها وجود دو نفر به عنوان بازرس واجب و الزامی است. در کنار این بازرسان، وجود مدیر عامل، نائب رئیس و رئیس هیئت مدیره نیز واجب است. جالب است بدانید که شرکت های عمرانی و حتی شهرداری که در مناقصه ها به شدت شرکت میکنند، شرکت های سهامی خاص را برای این منظور انتخاب میکنند.
5. شرکت دانش بنیان
این نوع شرکت ها معمولا از فروش فناوری اقدام به کسب سود میکنند. برای ثبت رکت دانش بنیان نیز انتخاب شرکت سهامی خاص از همه موارد بهتر است. در این نوع شرکت ها در لیست هیئت مدیره حداقل باید دو نفر با مدرک کارشناسی ارشد حضور داشته باشند. حضور اشخاصی که اختراعی را ثبت کرده باشند و یا عضو هیئت علمی دانشگاه باشند نیز قابل قبول است.
از اهداف این دسته از شرکت ها میتوان به جذب ایده ها و تبدیل آن به مشاغل پایدار، تجاری سازی ایده های تحقیقاتی و غیره اشاره کرد.
6. شرکت تضامنی
این شرکت ها توسط دو یا چند نفر برای پیش برد اهدافی تجاری و با نام خاصی تاسیس و ثبت میشوند. نکته جالب در مورد این شرکت این است که اگر شرکت دچار بدهی و ضرر شود و سرمایه شرکت برای پرداخت این بدهی کافی نباشد، هر یک از اعضای شرکت مسئولیت دارند که به تنهایی این بدهی را پرداخت کنند.
7. شرکت مختلط سهامی و غیر سهامی
شرکت مختلط غیر سهامی شرکتی است که برای تاسیس آن به یک یا چند شریک با مسئولیت محدود و یک یا چند شریک ضامن نیاز است. در این نوع شرکت انتشار سهامی رخ نمیدهد. در شرکت مختلط سهامی به یک یا چند شریک سهامی و یک یا چند شریک ضامن نیاز است. بر خلاف نوع غیر سهامی، در این شرکت انتشار سهم رخ میدهد.
شرایط ثبت شرکت
پیش از بررسی مراحل ثبت شرکت، باید به شرایط آن بپردازیم. هر نوع شرکت با توجه به قوانین ثبتی، شرایط خاص خود را دارد. بنابراین باید با توجه به نیازتان، نوع شرکت را انتخاب کنید و سپس در خصوص شرایط آن تحقیق کنید. عموما شرکتها تجاری هستند و از طریق هفت نوع میتوان آنها را به ثبت رساند؛ که البته تنها دو نوع آن کاربردی است. شرکتهای سهامی خاص و شرکتهای مسئولیت محدود شامل این دو مورد میشود.
شرایط ثبت شرکت سهامی خاص
- معرفی حداقل سه نفر به انواع سهامدار.
- حضور دو نفر به عنوان بازپرس (بازپرسها نباید از اعضا خانواده باشند)
- با سرمایه اولیه یکصد هزار تومان باید باشد.
- داشتن آدرس مشخص همراه با کد پستی معتبر.
شرایط ثبت شرکت با مسئولیت محدود
- حداقل دو نفر به عنوان شریک باید حضور داشته باشند.
- آدرس مشخص همراه با کد پستی معتبر.
- در صورت اینکه شرکت شما نیازمند مجوز خاصی باشد، از همان ابتدا باید مجوز لازم را گرفته و سپس اقدام به ثبت نام کنید.
مراحل ثبت شرکت
همانطور که در ابتدای این مقاله شما را با انواع شرکتها آشنا کردیم، متوجه شدهاید که در ایران انواع مختلفی از شرکت وجود دارد. ثبت هر کدام از شرکتها با توجه به نوع آن تفاوتهایی دارد. در این بخش مراحل ثبت شرکت برای هر کدام از این نوع شرکت ها را برای شما بیان میکنیم.
مراحل ثبت شرکت سهامی عام
پیش از آنکه مراحل به ثبت رساندن شرکت سهامی عام را برای شما توضیح دهیم، مدارک مورد نیاز را اعلام می کنیم.
- دو نسخه اساسنامه شرکت: همانطور که پیش تر نیز ذکر کردیم، شرکت سهامی عام با جذب سرمایههای خرد برای انجام کارهای پر هزینه تشکیل می شود. بنابراین شرکای اولیه شرکت در وهله اول برای باید فرایند پذیره نویسی اقدام کنند تا سایر شرکا را جذب کنند. بعد از جذب شرکا و سرمایه، با تشکیل مجمع عمومی و حضور تمامی موسسین شرکت تشکیل میشود.
- دو نسخه اظهارنامه: در گام بعدی باید نسبت به دریافت تاییدیه از سازمان بورس و اوراق بهادار اقدام کنند. زمانی که تاییدیه پذیره نویسی را از سازمان بورس دریافت کردند تا شش ماه فرصت دارند اظهارنامهای مبنی بر طرح اساس نامه و طرح اعلام پذیره نویسی را به اداره ثبت شرکت ها ارائه دهند. در صورتی که اظهارنامه مطابق با قانون باشد، اجازه پذیره نویسی صادر می شود.
- دو نسخه صورت جلسه هیئت مدیره: بعد از دریافت مجوز پذیره نویسی، موسسین شرکت باید در جراید آگهی دهند و و تاسیس شرکت را به عموم مردم اعلام کنند. پس از این مردم می توانند به بانک اعلام شده مراجعه کنند و نسبت به خرید سهام اقدام کنند.
- آگهی دعوت مجمع موسسین: بعد از جمع آوری 35 درصد از سرمایه شرکت، تعداد سهام هر یک از متعهدان مشخص می شود. بعد از این شرکت باید از پذیره نویسان برای شرکت در مجمع عمومی دعوت کند.
- کپی شناسنامه مدیران: در این مرحله همه شرکایی که دست کم نصف سرمایه شرکت را تقبل کرده اند باید در مجمع عمومی موسس شرکت کنند. در این مجمع گزارش موسسین به تصویب میرسد، ارزیابی های انجام شده به تصویب میرسد همچنین امتیازات خاص و تصویب اساسنامه شرکت در این مجمع صورت می گیرد.
- گواهی بانکی: در این مرحله اساسنامهای که به تصویب شرکا رسیده است به همراه صورت جلسه مجمع عمومی موسسین و تقاضای ثبت شرکت که به امضای اعضای هیئت مدیره و یا مدیر عامل رسیده است به اداره ثبت شرکتها فرستاده میشود.
مراحل ثبت شرکت سهامی خاص
- مرحله اول: امضای اساسنامه شرکت توسط شرکای شرکت و یا وکیل قانونی آنها
- مرحله دوم: حداقل سرمایه مورد نیاز برای شرکت سهامی خاص صد هزار تومان است. این مبلغ باید در حساب بانکی که برای تشکیل شرکت سهامی خاص افتتاح می شود موجود باشد. همچنین تمام آوردههای غیر نقدی نیز باید کاملا مشخص باشد و توسط کارشناس دادگستری ارزیابی شود.
- مرحله سوم: انتخاب مدیران و بازرسان و هر کس که برای سمتی انتخاب میشود باید به صورت کتبی نیز این سمت را بپذیرد و امضا کند.
- مرحله چهارم: ارسال اظهارنامهای به انضمام اساسنامه امضا شده توسط همه سهامداران، صورتجلسه انتخاب هیئت مدیره، گواهی قبول سمت از سوی اشخاص و نام روزنامهای که قرار است آگهیهای شرکت در آن چاپ شود به اداره ثبت شرکتها
مراحل ثبت شرکت با مسئولیت محدود
برای تاسیس شرکت با مسئولیت محدود باید شرکتنامه و امضای آن توسط تمام شرکا به همراه تسلیم کل سرمایه نقدی و غیر نقدی صورت پذیرد. در این شرکتنامه باید میزان مشارکت هر شریک و سهم الشرکه تقویمی آن مشخص شود. این مدارک به اداره ثبت شرکت ها ارسال می گردد.
مراحل ثبت شرکت تضامنی
برای تشکیل شرکت تضامنی باید شرکتنامهی امضا شده توسط شرکا و مشخص نمودن کل سرمایه نقدی و غیر نقدی، اساسنامه ای مبنی بر نحوه فعالیت شرکت و نحوه تقسیم سود و زیان به اداره ثبت ارسال شود.
مراحل ثبت شرکت مختلط غیر سهامی
برای ثبت این نوع شرکت باید شرکتنامه به همراه اساسنامهای که در آن نام شرکای ضامن به صراحت مشخص شده است و به همراه صورتجلسه تعیین هیئت مدیره به اداره ثبت شرکت ارائه شود.
مراحل ثبت شرکت مختلط سهامی
شرکتنامه به همراه اساسنامه شرکت و صورتجلسه تعیین مدیران، همچنین ارائه ثلث سرمایه شرکت و تعهد نسبت به پرداخت باقی سرمایه باید به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شود. نکته قابل ذکر این است که باید مشخص شود که سرمایه نقدی و غیر نقدی شرکای ضامن واقعا تسلیم شده است.
مراحل ثبت شرکت نسبی
برای ثبت شرکت نسبی باید اساسنامه و شرکتنامه به همراه پرداخت همه سرمایه نقدی شرکت و همه سرمایه غیر نقدی به اداره ثبت فرستاده شود.
مزایای ثبت شرکت در ایران چیست؟
تا اینجا با انواع شرکت در ایران آشنا شدیم، حال می خواهیم به این مورد بپردازیم که ثبت شرکت در ایران چگونه است. همانطور که در توضیح انواع شرکت بیان کردیم، در همه شرکت ها افرادی به عنوان شریک حضور دارند و اگر شراکت آنها به طور رسمی ثبت نشود ممکن است در بحث تقسیم سود مشکلاتی بین آن ها رخ دهد.
همچنین برای انجام فعالیتهای تجاری و مراودات تجاری و بستن قراردادهای بزرگ، نیاز است که یک شرکت ثبت شده شده باشد. پر واضح است که شرکتهای بزرگ به شرکتی که به صورت رسمی ثبت نشده باشد اعتماد نمیکند.
از دیگر مزایای ثبت می توان به این مورد اشاره کرد که امتیازات دولتی که به شرکتها داده میشود مانند پرداخت وام تنها به شرکتهای ثبت شده تعلق میگیرد. با ثبت شرکت امکان حضور در مناقصات و مزایدات فراهم میشود.
معایب ثبت شرکت در ایران چیست؟
از نظر برخی از کارفرماها مواردی که پس از ثبت شرکت، موظف به انجام آن می شوند را جزء معایب ثبت شرکت بر میشمارند. ما هم این موارد را در ادامه بیان می کنیم. البته اینکه این موارد را جزء معایب حساب کنید یا خیر بر عهده شما خواننده گرامی می گذاریم.
- بعد از ثبت شرکت نماینده حقوقی شرکت باید سالی یکبار دفاتر پلمپ مالیاتی را به اداره مالیات تحویل دهد و هر سال به شرکت مالیات بدهد.
- همچنین همه پرسنل باید مطابق با قانون وزارت کار حقوق دریافت کنند و بیمه شوند.
- مکان شرکت باید ملک تجاری و متناسب با مورادی باشد که اداره ثبت آن را تایید کند.
چه نامی برای شرکت خود انتخاب کنیم؟
انتخاب نام برای شرکت یک کار بسیار مهم است که باید نکات آن را بدانید. نام شما باید دارای یک سری شرایط باشد تا توسط اداره ثبت شرکت ها تایید شود. یکی از مهمترین نکاتی که باید به آن دقت کنید این است که نام انتخابی شما نباید قبلا توسط شرکت دیگری انتخاب شده باشد. اگر در این باره نیاز به دریافت مشاوره دارید میتوانید با کارشناسان هوبا ثبت در تماس باشید.
هزینه ثبت شرکت در تهران
هزینه ثبت شرکت در تهران و سایر شهرها را باید دو بخش در نظر بگیرید. بخشی هزینههای دولتی است. بخش دیگر هم هزینهای است که به موسسه و وکیل امور ثبتی باید پرداخت شود. در ادامه همه بخشهایی که در پروسه ثبت شرکت باید برای آن هزینه بپردازید را مشخص میکنیم.
- هزینه تعیین و استعلام نام شرکت: برای تعیین نام شرکت باید مواردی رعایت شود از قبیل اینکه آن نام فارسی باشد، قبلا توسط شرکت دیگری استفاده نشده باشد، دارای معانی فارسی باشد و همچنین با شئونات جمهوری اسلامی مطابقت داشته باشد.
- پرداخت هزینه اساسنامه شرکت: بعد از تعیین نام شرکت باید اساسنامه شرکت تنظیم شود و در آن مشخص شود که شرکت دقیقا قرار است که تعهداتی را اجرا کند و در سامانه ثبت شرکت بارگذاری شود.
- پرداخت هزینه پستی: بعد از تکمیل مدارک مشخص شده باید از طریق بادجه های پستی مدارک ارسال شود.
- متقبل شدن هزینه ثبت شرکت در تهران: حق الثبت شرکت با توجه به سرمایه شرکت متغییر است. همانطور که گفتیم حداقل سرمایه برای به ثبت رساندن شرکت صد هزار تومان است و با افزایش این سرمایه به صورت تصاعدی بالا می رود.
- هزینه آگهی در روزنامه: برای ثبت شرکتها باید دو نوبت در روزنامه آگهی چاپ شود. مبلغ این آگهی بستگی به رنگی و یا سیاه و سفید بودن آگهی و تعداد سطوری که در روزنامه اشغال می کند دارد.
- هزینه موسسه و پرداخت دستمزد وکیل: بخش دیگری از هزینه ها مربوط به دستمزد وکیل و هزینه موسسه هوبا ثبت است.
نرخ هزینه ثبت شرکت در تهران با سرمایههای مختلف
به طور کلی هزینه ثبت شرکت در تهران را نمی توان با عدد مشخصی بیان کرد. زیرا همانطور که گفتیم با توجه به میزان سرمایه شرکت و هزینه های مختلفی که در بالا ذکر شد هزینه ها متفاوت است. بنابراین برای اینکه از نرخ دقیق هزینه ثبت مطلع شوید می توانید با مشخص کردن نوع شرکت و سرمایهای که برای تشکیل شرکت در اختیار دارید از کارشناسان هوبا ثبت مشاوره بگیرید.
با توجه به نوع شرکتی که می خواهید ثبت کنید، مدت زمان متفاوت است. اما به صورت کلی بین 7 تا 14 روز کاری زمان می برد.
بستگی دارد شما چه نوع شرکت را می خواهید ثبت کنید. مسئولیت محدود، سهامی خاص، تعاونی، تضامنی و.. اما ثبت شرکت مسئولیت محدود نیاز به کارت ملی و شناسنامه اعضای مورد نظر دارد. ثبت شرکت چقدر زمان می برد؟
مدارک مورد نیاز برای ثبت یک شرکت چیست؟
15 نظرات
رضا سعیدی
سلام ممنونم از توضیحات بسیار خوبتون.
هوبا ثبت
سلام دوست عزیز. خواهش میکنم🙏🌹
سعید سهیلی
ممنونم بابت خدمات خوبی که ارائه میدید. من از خدمات ثبت شرکت و ثبت برند شما استفاده کردم خیلی راضیم. خدا قوت
هوبا ثبت
زنده باشید. خوشحالیم که از خدمات شرکت ما راضی هستید.❤️
مینا احمدی
تشکر میکنم از مشاوران خوبتون که خیلی با حوصله جواب دادن به سوالاتم.
هوبا ثبت
خواهش میکنم انجام وظیفست🙏
هوبا ثبت
خواهش میکنم باعث افتخاره که رضایت شما رو جلب کردیم.❤️
حدیث مرادی
مطلب فوق العاده ای بود سپاسگذارم
هوبا ثبت
خواهش میکنم🙏
رحیم امجد
مدت زمانی که برای ثبت شرکت گفتید 7 الی 14 روز کاری منظورتونه؟
هوبا ثبت
بله. روزهای تعطیل جرو این بازه زمانی محسوب نمیشن
سیما
سلام. مکان شرکت بعد از ثبت شرکت قابل تغییره؟
هوبا ثبت
سلام بله میتونید مکان شرکت رو تغییر بدید اما باید این موضوع رو به اطلاعات اداره ثبت برسونید.
Leila
سپاسگزارم از کارشناسان درجه یکتون که خیلی خوب و با حوصله جواب بنده رو دادند. ممنونم
هوبا ثبت
ممنونم که نظر مثبتتون رو در سایت ما به اشتراک میزارید.🙏🌹