آنچه در این مقاله خواهید خواند
تنظیم قرارداد یکی از مهم ترین اقدامات در هر کسب و کاری است. در واقع می توان گفت هر ارتباط کاری یا تجاری با تنظیم قرارداد، آغاز می شود. بدون تنظیم قرارداد ممکن است مشکلات حقوقی جبران ناپذیری برای افراد به وجود بیاید. در تنظیم قرارداد باید اصول و نکات حقوقی خاصی را مد نظر قرار داد و تنظیم کننده قرارداد باید دانش و اطلاعات کاملی در رابطه با نحوه تنظیم قرارداد، قوانین آمره و رویههای قضایی داشته باشد. نگارش قرارداد مانند خدمات ثبت شرکت و ثبت برند یکی دیگر از خدمات هوباست که توسط کارشناسان حرفه ای ما به شما عزیزان ارائه می گردد.
قرارداد چیست؟
این سوال شاید ساده به نظر بیاید اما نکات ظریفی در آن نهفته است. طبق ماده 183 قانون مدنی، قرارداد عبارت است از تعهد دو یا چند نفر بر انجام کاری که مورد قبول آن ها باشد. در واقع می توان گفت اراده و خواست طرفین، پایه و اساس قرارداد هاست و با نگارش قرارداد اثر حقوقی برای طرفین ایجاد شده که هر کدام تعهدات و مسئولیت های ناشی از آن را می پذیرند.
معمولا تنظیم قرارداد به صورت کتبی انجام شده و سندی حقوقی است که توسط طرفین قرارداد امضا می شود. تنظیم قرارداد حمایت قانون را به دنبال دارد و چنانچه یکی از طرفها، بندها و شروط قرارداد را رعایت نکرده و آن را نقض نماید، طرف دیگر قرارداد میتواند از وی شکایت کند.
لزوم تنظیم قرارداد رسمی چیست؟
در وهله اول تنظیم قرارداد، برای طرفین قرارداد الزامات قانونی ایجاد میکنند و همین باعث می شود طرفین قرارداد به تعهدات خود پایبند شوند. همچنین نگارش قرارداد دقیق و اصولی باعث میشود تا طرفین انتظارات خود را از آن قرارداد به صورت کتبی درآورند. همین مکتوب کردن انتظارات خود در قرارداد باعث میشود تا هیج موردی از قلم نیافتد و هیچ چیزی فراموش نشود.
در قدیم تنظیم قرار داد به صورت دقیق و اصولی انجام نمیشد و اکثر افراد قراردادهای خود را به صورت شفاهی و کلامی بین یکدیگر منعقد می کردند. همین باعث میشد افراد در پروسه اجرای قرارداد دچار خطاهایی شوند و یا اینکه یکی از طرفین به تعهدات خود پایبند نباشد. همین اتفاقات باعث به وجود آمدن دردسرهایی می شد که بعضی از مشکلات ممکن بود باعث به وجود آمدن مشکلات جبران ناپذیری در معاملات شود برای مثال یکی از طرفین سرمایه خود را از دست بدهد.
اصول نگارش قرارداد رسمی
برای تنظیم قرارداد رسمی و اصولی که مورد تایید مراجع قضایی ذیربط شود باید نکاتی رعایت شود. هر قرارداد رسمی از بخشهای خاصی تشکیل می شود که رعایت همه نکات در هر بخش برای نوشتن یک قرارداد اصولی الزامی است.
نوشتن عنوان اصلی در تنظیم قرارداد
در نوشتن عنوان اصلی در نگارش قرارداد این نکته بسیار حائز اهمیت است که باید به طور کامل مشخص کنید که این قرارداد برای انجام چه کاری تنظیم می شود. مثلا اگر قصد دارید برای یک شرکت به صورت پیمانکاری کار کنید، قراردادی که تنظیم می کنید عنوان قرارداد پیمانکاری را دارد.
بخش نگارش طرفین قرارداد
هرقرار داد بین دست کم دو شخص حقیقی و یا حقوقی منعقد می گردد. در بخش معرفی طرفین قرارداد باید طرفین قرارداد به طور دقیق و با ذکر اطلاعات هویتی آنان ذکر شوند. برای روشن شدن اهمیت این مورد این نکته را بگوییم که عدم توجه به این بخش می تواند باعث فسخ کلی قرارداد شود.
موضوع در تنظیم قرارداد
در بخش موضوع قراراداد باید به روشنی مشخص شود که طرفین قرارداد چه تعهداتی دارند و چه چیزی در فرایند اجرای قرارداد باید به یکدیگر ارائه دهند. همچنین در قسمت نگارش موضوع قرارداد باید به این نکته توجه شود که موضوع تنظیم قرارداد باید حتما در چارچوب قوانین و مقررات حاکم در کشور باشد.
مشخص کردن مدت زمان در تنظیم قرارداد
در این بخش باید به طور دقیق و خوانا تاریخ تنظیم قرارداد، زمان آغاز کار و تاریخ تحویل پروژه آورده شود. همچنین علاوه بر مشخص کردن تاریخ تحویل پروژه باید تعهداتی که در صورت دیرکرد تحویل کار انجام شود، مانند خسارتی که در صورت دیرکرد باید پرداخت شود معین گردد.
مشخص کردن مبلغ در نوشتن قرارداد
میزان مبلغ قرارداد و نحوه پرداخت آن به هر شکلی که باشد باید در این بخش از قرارداد به طور دقیق ذکر شود. مثلا اینکه آن مبلغ قرار است به صورت اقساط پرداخت شود، باید به طور دقیق ذکر شود.
تعهدات طرفین در قرارداد
تعهداتی که هر طرف در قرارداد دارد باید به طور جزئی و دقیق در این بخش از قرارداد نوشته شود. علاوه بر مشخص کردن تعهدات باید ضمانت اجرای این تعهدات به طور دقیق در این بخش نگاشته شود. همچنین باید به تایید و امضای دو طرف برسد.
محرمانگی اطلاعات در نگارش قرارداد
این بخش برای قرارداهایی که در آن یک ایده خاص مطرح شده است و یا مربوط به یک صنعت خاص و حساس است باید نوشته شود.
بخش پایانی و پیوست ها ضمائم
در بخش پایانی هر قراردادی امضای طرفین و در صورت نیاز شاهدین قرارداد درج می شود. همچنین اگر نکات تکمیلی وجود دارد باید در این بخش از قرارداد پیوست شود.
کلام پایانی
در این مقاله ما به طور کلی در مورد تنظیم قرارداد مطالب مهم را ارائه کردیم. از آنجایی که انواع قرارداد وجود دارد طبیعتا در نگارش هر کدام از آن ها نکات و تفاوتی نهفته است؛ پیشنهاد ما به شما این است برای اینکه قرار داد شما اصولی انجام شود آن را با دریافت مشاوره از یک شخص متبحر در این امور انجام دهید. مشاوران هوبا ثبت در تنظیم قرارداد برای امور ثبتی در خدمت شما خواهند بود.